Cendris en corona

Vincent Stringer

8/4/20

Algemeen

Bijzondere tijden vragen om bijzondere ideeën en initiatieven. Ook wij moeten ons in deze situatie aanpassen, maatregelen nemen en flexibiliteit vragen van onze mensen. We vertellen je graag wat wij de afgelopen weken gedaan hebben om onszelf staande te houden en ons steentje bij te dragen in deze lastige periode.

Bij Cendris zit creativiteit en co-creatie gelukkig in ons bloed waardoor we al vóór de eerste maatregelen van het RIVM een Corona taskforce hadden opgericht. Dit is een multidisciplinair team met daarin onder andere mensen uit de operatie, WFM, ICT, HR, communicatie en compliance. Onze belangrijkste prioriteit is en blijft een veilige werkomgeving voor #DeMensenVanCendris en het belangrijke werk wat we voor onze opdrachtgevers doen blijven voortzetten. Gelukkig hadden we al ruime mogelijkheden om vanuit huis te werken, maar in deze nieuwe omstandigheden wilden we dit zo snel mogelijk grootschalig mogelijk maken. Enerzijds om onze medewerkers een veilige werkplek te blijven bieden en anderzijds om voorbereid te zijn op strenge maatregelen vanuit de overheid.

Natuurlijk hoort daar ook nemen van hygiënische maatregelen en opvolgen van alle adviezen en richtlijnen op onze locaties bij. En als laatste en zeker niet onbelangrijk: het hoog houden van het moraal, en binding houden met onze mensen, ook als we ze fysiek minder zien. Daarnaast heldere en proactieve communicatie. Door middel van FAQ’s en nieuwsberichten via intranet en de personeelsapp delen we het laatste nieuws en de maatregelen die we nemen.

Thuiswerken

Ons doel was al snel duidelijk: thuiswerken voor 100% van onze medewerkers mogelijk maken, ongeacht of dit een verplichting zou worden vanuit de overheid.

Inmiddels werken bijna al onze medewerkers vanuit huis, zowel in Nederland, als op onze locaties in Valencia en Paramaribo. We hebben het samen met de meeste van onze opdrachtgevers mogelijk gemaakt om met eigen laptop of computer aan de slag te kunnen. Uiteraard zónder concessies op security en databeveiliging. We werken ondertussen hard aan de positie die Cendris gaat innemen in de anderhalve-meter-samenleving zodat we ook in deze onzekere tijden toekomstbestendig en vooral veilig ons werk kunnen voortzetten. We vinden het belangrijk om nu al in te zetten op duurzame werkwijzen die, ook wanneer de maatregelen lang van kracht blijven, zorgen voor een goed werkklimaat voor onze mensen en uitstekende service voor onze opdrachtgevers en hun eindklanten. Zo kijken we naar de mogelijke aanschaf van nieuwe, dedicated pc’s voor thuiswerken zodat onze collega’s op lange termijn niet afhankelijk zijn van het functioneren van hun eigen materiaal. Ook denken we aan manieren om de thuiswerkplek fijner en praktischer te maken, bijvoorbeeld door materiaal als bureaustoelen beschikbaar te stellen.

Binding & moraal

Belangrijk is natuurlijk om het werkgeluk van onze mensen hoog te houden. Dat betekent goed en vaak persoonlijk contact met het team en de leidinggevende. Zo houden we het Cendris-gevoel levend bij onze medewerkers en kunnen zij ook thuis kwalitatief goed klantcontact leveren.

Een van de initiatieven die we zijn gestart is ‘Cendris Cares’. We blijven de mens centraal stellen en met dit programma doen we er alles aan om onze medewerkers te blijven inspireren. We verzorgen iedere dag voor een leuke, bijzondere of mooie update. Soms is dat een prikkelende energizer in de vorm van een puzzel, andere keren een inspirerende quote of een vrolijke video. Ook hebben we in onze Cendris Academy allerlei e-learning modules die medewerkers kunnen helpen om zich door deze lastige situatie heen te slaan en hun mindset positief te houden.

Natuurlijk willen we soms ook iets tastbaars doen, denk aan verse fruit smoothies voor iedereen, Cendris Cares kaartjes die we naar onze medewerkers sturen om ze een hart onder de riem te steken en een wekelijkse boodschap vanuit onze directeur waarin we open vertellen over de stand van zaken. We merken dat de betrokkenheid van #DeMensenVanCendris groot is en dat ze echt baat hebben bij deze positieve updates.

Het is ontzettend fijn om te zien dat ook medewerkers en opdrachtgevers zelf met allerlei initiatieven komen om elkaar te steunen en contact te houden. De ene keer is het een video namens een team om de rest van Cendris een hart onder de riem te steken, de andere keer wordt vanuit opdrachtgevers extra aandacht gegeven aan de mensen die zoveel flexibiliteit en doorzettingsvermogen laten zien.

Het Nationaal Crisis Centrum

We zijn er trots op dat we de telefoonlijnen voor het Nationaal Crisis Centrum (NCC) bemannen waar mensen terecht kunnen met vragen over het coronavirus. Een zeer belangrijke maar ook uitdagende klus, door de onvoorspelbaarheid, de omvang en de continue nieuwe inzichten over het virus. We zorgen voor foutloze en kwalitatieve antwoorden waar bezorgde Nederlanders écht mee vooruit kunnen.

Ons steentje bijdragen

Vanuit maatschappelijk oogpunt vinden we het belangrijk om ook ons steentje bij te dragen in deze crisis. We willen niet alleen goed zorgen voor onze eigen mensen, maar kijken graag verder naar wat we nog meer kunnen doen. Dit jaar pakken we het daarom qua paasattenties anders aan dan normaal.

De honderden doosjes Tony’s Chocolonely paaseitjes die naar onze opdrachtgevers en relaties zouden gaan doneren we dit jaar aan een van de zwaarst getroffen ziekenhuizen: het Amphia Ziekenhuis in Breda. Graag willen we de medewerkers die daar op dit moment uitzonderlijk werk verrichten een hart onder de riem steken en bedanken voor alles wat ze doen.

Daarnaast doneren we bijna 3000 zakjes met paaseitjes die eigenlijk voor onze medewerkers bedoeld waren aan de voedselbank. Dit doen we omdat er te weinig aanvoer van producten is door de coronacrisis. Er zijn in Nederland nog steeds té veel mensen die het financieel écht heel zwaar hebben en die door de voedselbank geholpen worden. Ook hen willen we rondom Pasen graag laten merken dat er aan ze gedacht wordt.

Wil je op de hoogte blijven van hoe wij werken in deze bijzondere tijd of meer te weten komen over hoe we naar de wereld kijken? Hou dan vooral cendris.nl in de gaten!